Poslanec Viskupič stiahol svoj návrh na podporu domácej tvorby

26.03.2013 Bratislava

Poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič dnes pred hlasovaním stiahol svoj návrh zákona o vysielaní a retransmisií, ktorý podporuje tvorbu slovenských hudobníkov.
„Svoj návrh zákona o vysielaní a retransmisii som predložil, lebo som presvedčený, že naša kultúra potrebuje rovnakú podporu a ochranu, akú má v iných európskych krajinách. Rovnako si nemyslím, že je správne, že nám ročne väčšina peňazí, ktoré odvádzame do autorských zväzov uteká do zahraničia,“ tvrdí Viskupič.
Keďže ale nechce hľadanie riešenia zablokovať na pol roka tým, že jeho návrh nenájde podporu väčšiny poslancov, svoj návrh zákona sťahuje. „Verím, že diskusia o hľadaní riešenia bude naďalej pokračovať v konštruktívnej rovine, sám budem jej aktívnym účastníkom a organizátorom. Zároveň budem bojovať aj za legislatívny rámec, ktorý vysielateľom vytvorí priestor na podporu pôvodnej slovenskej tvorby,“ dodal Viskupič.
Podporu tvorby slovenských autorov môže podľa neho vyriešiť aj umožnenie vzniku tzv. monotypových rádií. „Je to pokračovaním snahy o podporu domácej tvorby. V praxi to znamená, že umožníme majiteľom rádiá zriadiť okrem mainstreamových aj rádiá zamerané na napríklad jazz, rock, hip-hop alebo klasickú hudbu. Veľa našich tvorcov tvorí práve alternatívnu hudbu, je aj toto cesta ako ich dostať viac do éteru. O to sa už samotní vlastníci rádií dlhodobo usilujú. Takýto zákon do parlamentu predložím na nasledujúcu schôdzu,“ vysvetlil Viskupič.
Pri súčasnom fungovaní parametrov kolektívnej ochrany autorských práv odchádza mimo územia Slovenska 60 percent poplatkov autorským zväzom, ktoré by mali byť použité pre slovenských umelcov. Je to hlavne kvôli tomu, že v rotáciách niektorých rádií je podľa neoficiálnych štatistík ich hranosť niekedy dokonca až pod dve percentá.

J. Viskupič
 

Vyberte región